Friday, December 26, 2008

bubur lambok campur lokan

Ni Kak Puspawangi nak tanya....
Pernah tak makan sejenis kerang-kerangan ni...namanya LOKAN. orang tengganu panggil lokang..bukan longkang tau. Isinya kenyal-kenyal. Anak Puspawangi cakap, macam kunyah chewing gum perasa lumpur, hehehe. Kalau campurkan dalam bubur lambok ni puhh, best betul. Lokan ni didapati kat dalam lumpur celah pokok nipah, di tepi sungai kat kampung saya. Musim tengkujuh je banyak bendaalah ni. Ada juga yang jualnya di tepi jalan sepanjang pantai Kelulut ke Pulau Kerengga (kat Terengganu). Selain lokan ni, bubur lambok ni dicampur juga dengan isi ikan dan pelbagai jenis dedaunan seperti pucuk kaduk, pucuk manis, pucuk bebuas, pucuk lemiding (atau ada yang panggil pucuk paku merah), daun tenggek burung dan lada hitam. Tidak lupa juga santan kelapa. Alamak, rasa terliur pulak..

7 comments:

Tie said...

Oooo....Tie biasa masak lokan dgn serai je..makan gitu atau dgn nasi..manis kuahnya.

Tak pernah lak bubuh dlm bubur lambuk..Macam sedap je..he he..

puspawangi said...

masak lokan dengan serai camne ek? kuah merah atau kuah kuning? share le resipi.

arsaili said...

salam..macam kenal jer puan rumah ni..ahahaha. Sana pun panggil lokan yer...kt Kuching panggil lokan juga. My mum pun masak rebus dgn serai jer...tapi jarang2 la makan

puspawangi said...

salam maal hijrah arsaili,

jeng..jeng..jeng...salah orang kot.

Intan Hanina said...

muncet tu buncet.

mummysyafie said...

dulu waktu kecik² selalu gak makan lokan ni..tapi entah naper skrg macam geli lak

puspawangi said...

iEn,

you perut buncetke?



mummyS,

sekarang dah banyak makanan, fast food, slow food, kecik2 dulu apa mak kita masak, kita balun jek kan...